FIRAT GÜL: SAHADA ONLARI GURURLANDIRACAK BİR ADANASPOR İZLEYECEKLER

FIRAT GÜL: SAHADA ONLARI GURURLANDIRACAK BİR ADANASPOR İZLEYECEKLER

FIRAT GÜL: SAHADA ONLARI GURURLANDIRACAK BİR ADANASPOR İZLEYECEKLER

SAHADA ONLARI GURURLANDIRACAK BİR ADANASPOR İZLEYECEKLER 

TFF 1.Ligi'nde son 3 yıldır teknik adam olarak görev alan Fırat Gül, geçen sezon da Adanaspor'un gündemine geldi. Gül'ün Turuncu-Beyazlı takımda çalışması bu sezona kısmet oldu. İlk röportajını Çukurova Bayram Gazetesi ile yapan idealist teknik adam Fırat Gül, "Benim taraftarımızdan beklentim; şartlar ne olursa olsun bize varlıklarını her zaman hissettirmeleri." dedi ve ekledi: Bu yıl onları sahada gururlandıracak bir Adanaspor izleyecekler.. 

Turuncu-Beyazlı takımın Teknik Direktörü Fırat Gül, Adanaspor'a geliş sürecini anlattı, beklentilerini dile getirdi. İstanbulspor'dayken genç futbolcularla ilgili attığı adımdan bahsetti, yabancı kuralını değerlendirdi, Adanaspor'un ve kendi bireysel hedeflerini açıkladı. Gelen transferleri değerlendirdi, yeni yabancı kuralına değindi, mevcut yabancılarla ilgili planlamayı anlattı ve en önemlisi gerekli transferlerin yapılacağını söyledi. İşte Fırat Gül röportajı... 

X- Adanaspor'un yeni sezondaki hedefi nedir ve teknik adam olarak sizin bireysel hedefleriniz neler? 

-Adanaspor'un birkaç yıldır sportif anlamda istenilen başarıdan uzakta kaldığı bir gerçek. Ancak bu demek değildir bu yıl da aynı kaderi yaşayacağız. Mevcut şartlarda oluşturmaya çalıştığımız bir kadro var. Çatalan tesislerimiz yeni sezonda Süper Lig standartlarında kullanıma hazır olacak. Bize düşen görev çalışmak ve başarılı olmak. Sezon sonu için hedef belirtmek istemiyoruz ancak oynadığı her maçta taraftarını tatmin eden her maçında galibiyet için mücadele edip, sahada heyecan veren bir Adanaspor olacak. Benim bireysel olarak tek hedefim var bu yıl Adanaspor'un başarılı olması..


X-Adanaspor'da oynatmak istediğiniz sistem nedir ya da her sistemi oynayacak bir Adanaspor mu yaratmak istiyorsunuz? 

-Sıfırdan bir oyun felsefesi inşa etmek kolay bir iş değil. Zaman, emek, bilgi ve beceri gerektirir. Bu yıl bizi sahada 3 farklı dizilişle görebilirsiniz. Dizilişlerimiz rakibe ve günün şartlarına göre değişkenlik gösterebilir ancak sahadaki anlayışımız hiçbir zaman değişmeyecek..


X-Serdar Özkan'ın yeniden anlaşması, Tetteh'in alınması ve Kadir Keleş'in transferinin gerçekleşmesiyle ilgili neler söylersiniz? 

-Dile getirdiğiniz isimler bizim için kıymetli oyuncular. Deneyimli ve performans veren futbolcular bulundukları ortamı her zaman yukarıya taşır. Bu isimlerin yanı sıra geçen yıldan kadromuzda bulunan ve ciddi potansiyel sahibi olan oyuncularımız var. İlave olarak transfer etmek istediğimiz potansiyelli oyuncular mevcut. Sonuca geldiğimizde Adanaspor deneyimlisiyle, genciyle, yerli ve yabancısıyla farketmez en gayretli 11 oyuncusuyla sahada olacak. 

X- Şu anda 9 yabancı var. Goran, Donkor, Tetteh, Ozegoviç, Belem, Papa, İko, Kingsley ve Agoha'dan hangisi dışarıda kalacak. Çünkü 9 yabancı var ve 8 yabancı ile sözleşme yapılabiliyor. Ayrıca başka yabancı transfer düşünceniz var mı? 

-Yabancı oyuncu sayımız biraz fazla ancak bu yabancılar içerisinde Adanaspor'un geleceği için transfer edilmiş genç ve potansiyelli oyuncular mevcut. Bu oyuncular belki bugün itibariyle performans anlamında beklentilerin altında kalabiliyor ama gelişimlerini tamamladıktan ve  performans oyuncusu haline geldikten sonra Adanaspor'a hem saha içerisinde hem de maddi anlamda kazanç sağlatabilecek futbolcular. Bu oyuncularla ilgili kararımı ilerleyen dönemde vereceğim. Bazılarını kiralık gönderebiliriz. Bazılarını kadroda tutabiliriz. Bu oyuncuların değerlendirmesi sonucunda ihtiyacımız olan bölgeye yabancı transferi yapabiliriz. 

X-Federasyon yabancı kuralında değişikliğe gitti. 5+2+1 kuralı geldi. 5 sahada, 2 yedekte 1 tribünde. 5+2 kulüplerin elini güçlendirecek mi? 

-Yabancı kuralı her yıl ülkemizde farklı şekilde uygulanıyor. Maalesef bu konuya standart getiremedik. Kural değişikliğine bağlı olarak kulüpler transfer politikalarını tekrar şekillendirmek zorunda kalıyor. Teknik adamlar stratejilerini değiştirmek zorunda kalabiliyor. Zaman zaman oyun içi planlar etkilenebiliyor ancak bu yıl ki değişiklik daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda 10 oyuncu transfer edebiliyordunuz, 5 oyuncu oynayabiliyordu artı bir kadroya dahil ediyordunuz. Dışarıda kalan 4 oyuncuya performans alamadığınız halde garanti ücretini ödemek zorunda kalıyordunuz. Yeni sistem kulüpler adına avantaj. Yabancı sayısının düşmesi yerli oyuncu sayısının artmasına sebep olacak. Bu da yerli oyuncular için fırsat olacak. 

X-Adanaspor açısından kamp dönemi nasıl geçiyor. Transferlerin de gelmesiyle kamp dönemi istediğiniz gibi geçiyor mu? 

-Adanaspor açısından kamp dönemi verimli geçiyor diyebilirim. İlk etapta Adana'da toplandık ve yaklaşık 1 hafta çalıştık. Sonrasında Bolu kampımız başladı. Bolu'da gayet sağlıklı bir çalışma ortamımız var. Oyuncularımızın heyecanı ve enerjisi üst seviyede. Transferlerimiz yavaş yavaş takıma adapte olmaya başladı. Şu an kafamızda tek düşünce 3. etap Bolu kampına takımımızın tamamını getirebilmek. İhtiyacımız olan mevkiler için temasta olduğumuz oyuncular var. Bunları en kısa zamanda takımımıza dahil edip takım halinde çalışmak ve lige hazır bir şekilde başlamak istiyoruz.. 

X-Adanaspor'un elinde çok genç oyuncu var. Bu avantaj mı, dezavantaj mı? 

-Genç oyuncularla ilgili potansiyel tespitini doğru yaptığınızdan eminseniz, oyuncunun o günün şartlarında veya ilerleyen dönemde performans oyuncusu olacağına inanırsanız genç oyuncuyla çalışmak her zaman avantajlı ve keyiflidir. Genç oyuncular her zaman antrenman temposunu yukarıya taşırlar. Oynadıkları mevkilerdeki oyuncularla rekabet oluştururlar. Bu da teknik adam ve takım açısından bir avantajdır. Ben oyuncu değerlendirmesi yaparken genç-yaşlı, deneyimli-deneyimsiz olmasından ziyade performansı üzerinden ilerlerim. O yüzden elimizdeki genç oyuncuların diğer futbolculardan farkı yok. Teknik direktörlüğe başladığım ilk yıllarda İstanbulspor'dayken bir önceki yıl 21 olan esame listesi 18'e düşürülmüştü. Bu karar alınırken kulüplerin kendilerine göre haklı tarafları vardı. Oyuncuların kadroya girme sayısı düşmüştü. Oynamayan oyunculara maç başları ödenmek zorunda kalınmıştı. O dönemde elimizde çok genç oyuncu bulunduğu için bir çözüm üretmem gerekiyordu. Federasyona bir dilekçe yazdım ve 18 kişilik kadroya artı olarak 1999 ve üzeri 3 tane oyuncunun ilave edilmesini istedim. Kulübüm aracılığı ile Federasyona gönderdim ve kabul edildi. Ekstra 3 genç oyuncu kadroya dahil edilebildi. Sonra ki yıl 2000 doğumlular, bu sezon da  18 artı 3 tane 2001 doğumlu oyuncular kadroda yer alabilecek. Türkiye'de bir kaç kulüp hariç genç oyuncu oynatma geleneğine sahip kulübümüz yok. Kulüplerde beklentiler çok yüksek. Özellikle bazı camialarda şampiyonluk beklentisi var. Genç oyuncular da bu ortamda kendilerine yer bulmakta güçlük çekiyorlar. Bu kural işlemeye başladığında bir çok kulüp genç oyuncu oynatmaya başladı. Kural değişikliği genç oyuncuların gelişimine katkı sağladı. Genç oyuncu ile çalıştığınızda futbolcunun durumunu tespit ediyorsunuz. Eksiklerini, özelliklerini tespit edip geliştirmesi gereken yönlerini ortaya çıkarıyorsunuz. Teknik adam olarak oyuncunun bir yerden başka bir yere geldiğini, mesafe katettiğini gördüğünüzde işinize olan tutkunuz artıyor. Genç oyuncular hem ülke futbolu hem de bulunduğunuz kulüp için geleceğimizdir. Mümkün olduğu kadar değerlendirme yaparken onları da kendilerini değerli hissedecek şekilde takımda bulundurmalıyız. 

X-Taraftarda bir kırgınlık var. Kamp öncesi başkan taraftarlarla bir araya geldi ve iyi adımlar atıldı. Taraftarın sizden başarı beklentisi var, peki sizin taraftardan beklentiniz nedir? 

-Taraftarımızın bizden beklenti içerisinde olması gayet doğal bir durum. Çünkü taraftarlar taraftarı olduğu kulüplerin her zaman başarılı olmasını ister. Maç kazanmasını ister, şampiyon olmasını ister. Aslında bu durumu teknik direktör ve futbolcu açısından değerlendirdiğinizde çok ciddi bir motivasyon kaynağıdır. Ben taraftarımıza şunun sözünü verebilirim; Bu yıl sahada onları gururlandıracak bir Adanaspor izleyecekler. Çünkü Adanaspor taraftarının kulübüne olan bağlılığı tartışma konusu olmadığı için bunu hak ediyorlar. Benim taraftarımızdan beklentim; Şartlar ne olursa olsun bize varlıklarını her zaman hissettirmeleri.. 

X-Teknik adam olarak geçen yıl da Adanaspor ile görüşmeleriniz oldu ama kısmet bu sezon oldu. Adanaspor'a gelmenizdeki en büyük etken nedir? 

-Geçen sezon başı Başkanımız Bayram Akgül ile bir görüşmemiz oldu. Ancak ben başarının doğru zamanda ve doğru yerde bulunmaktan geçtiğine inanıyorum. Bu sezon Adanaspor'da bulunmamın en büyük sebebi ise; sayın başkanımızın ve yönetim kurulumuzun bana olan inancıdır diyebilirim. 

X-İdealist bir teknik adam olduğunuzu biliyoruz. Fırat Gül'ü 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? 

-Futbolda performans vermesi gereken bir pozisyondaysanız  kendinize bir hedef koymak zorundasınız. Çünkü gelişiminizi devam ettirebilmeniz için bir hedefiniz olması gerekiyor. Yaptığımız işin zorluğunun farkındayım. Saha içinde ve dışında bir çok olumsuzlukla mücadele etmemiz gerekiyor. Bütün olumsuzluklara rağmen başarılı olmamız lazım. Buna ilaveten biz millet olarak tezcanlı ve bazı şeylerin çabuk olmasını isteyen bir yapıya sahibiz. Bu durumda bir taraftan hata yapmanıza veya inandığınız doğrulardan vazgeçmenize sebep olabilir. Ülkemiz şartlarında aslında uzun vadeli planlardan bahsetmek zaman zaman havada kalabiliyor. O yüzden benim bu yıl tek hedefim; Adanaspor'un başarılı olması..

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

Yorum Yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.