ALTYAPI GERÇEKLERİ - 1
ADANASPOR ALTYAPI GERÇEKLERİ-1
Adanaspor altyapısının belki de 30 yıllık çilesi, bu sezon başı A takımın Çatalan Tesisleri’ne taşınmasıyla bitti diye düşünülürken, yapılan amatörce işler nedeniyle Adanaspor taraftarı oldukça karamsar. Kurumsallıktan uzak altyapı yönetim anlayışı, altyapı oyuncularına gereken değerin verilmemesi, altyapıdan A takıma yükseltilen sporcuların altyapı antrenörlerine gebe bırakılması, heyecanını kaybetmiş antrenör kadrosu, malzeme ve kıyafet konusundaki amatörlükler, akademi takımlarının yaşadığı büyük sıkıntılar, futbol okullarının başıboşluğu ve daha bir çok konuyla amatör bir takımdan daha kötü bir görüntü veren Adanaspor Altyapısı’yla ilgili kaleme aldığım yazıyı iki ayrı bölümde sizlerle paylaşmak istiyorum.
A TAKIM ÇATALAN’DA, ALTYAPI NEREDE?
Adanaspor A takımının yıllardan beri Osman Yereşen Tesisleri’ni kullanması ve Çatalan Tesisleri’nin kaderine terk edilmesi büyük eleştiriler alıyordu. Sezon başı flaş bir kararla A takımı Çatalan Tesisleri’ne götürme kararı alan ve tüm masrafları kendi cebinden harcayarak önemli bir adım atan Başkan Bayram Akgül ve kurmayları büyük takdir topladı. Bu konuda belediyelerden, herhangi bir kurum ya da kuruluştan bir lira bile katkı almadan kendi imkanlarıyla Çatalan Tesisleri’ni yenileyen Başkan Bayram Akgül’e şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu aslında a takım düzeyinde olması gereken bir adımdı. Gecikmişti, daha önce yapılmalıydı diye düşünülebilir elbette fakat sonuç olarak hayata geçmesi mutlu etti camiayı. En büyük mutluluklardan birisi de Osman Yereşen’in altyapıya devredilmesi olmuştu. Nitekim 30 yıla yakın bir süredir 5 Ocak Stadı’nın Güney Kale Arkası altındaki izve merdiven altı alanı, Adanaspor Altyapı Tesisi(!) olarak kullanan Adanaspor altyapısı için çığır açan bir yükşeliş olarak yorumlandı.
Sezon başı aktarılan bilgilere göre; U-19’dan U-15’e kadar olan kategorilerde akademi liginde müsabakalara çıkacak takımlar Osman Yereşen Tesisleri’ni kullanacak, U-14’ten U-11’e kadar olan takımlar ise Gündüz Tekin Onay Tesisleri’nde antrenmanlara çıkacaklardı. Ancak gelinen noktada Osman Yereşen Tesisleri resmi müsabaka sahası olarak kullanılma kararı alındığı için tüm antrenmanların Gündüz Tekin Onay’da yapılması, büyük bir hata olarak görülmektedir.
GÜNDÜZ TEKİN ONAY TESİSLERİ U-12 EBATLARINDA
1990’lı yıllarda Adanaspor taraftarlarının “Bir kibrit de sen yak” kampanyası kapsamında Adanaspor’a kazandırılması için inşaatına başlanan Gündüz Tekin Onay Tesisleri, yıllar içerisinde doğru bir yönetim planlaması yapılmaması nedeniyle TFF’ye devredildi. Kenan Evren Bulvarı’nda yer alan bu tesis yıllar içerisinde suni çim haline getirildi ve U-12 ile U-11 yaş gruplarının TFF düzeyinde oynadığı çocuk şenliği turnuvaları için resmi müsabakalarda kullanılmaya başlandı. Son yıllarda Adanaspor altyapısı da özel izinlerle bu tesiste antrenmanlarını yapıyordu. Sezon başında ise buranın uzun vadede Adanaspor altyapısının kullanımına bırakılabileceği de konuşulmaya başlanmıştı. Tesisleşme hamleleri yapan Adanaspor yönetimi; Çatalan Tesisleri, Osman Yereşen Tesisleri ve Gündüz Tekin Onay Tesisleri üçgeninde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratma planları yaptı. Fakat teorikteki düşünce ile uygulama farklı oldu.
Akademi liginde şu an devam eden resmi müsabakalarda U-19, U-17 ve U-16 takımları sezona devam ederken, tüm müsabakalarda evsahibi müsabaka sahası olarak Osman Yereşen Tesisleri kullanılmakta. Neredeyse her hafta resmi bir müsabakanın yapılması ve Osman Yereşen Tesisleri’nin zemininde iyi bir bakım yapılmaması(Yetkin personel bulunmaması) nedeniyle burası altyapı takımlarının antrenmanları için ne yazık ki kullanılamıyor. Gerçek ölçülerin çok altında ve aynı zamanda suni çim zeminli olan Gündüz Tekin Onay’da antrenmanlara devam eden genç kaplanlar, nizami ölçülerdeki sahalarda antrenman yapamazken, sık sık adale sakatlığı da yaşamak durumunda kalıyorlar.
İÇ SAHA MÜSABAKALARI AMATÖR SAHALARDA OYNANABİLİR
Akademi lig takımlarının iç saha maçları olarak Yüreğir ilçesinde yer alan amatör müsabaka sahaları GSİM’den talep edilmesi halinde kullanılabilmekte ancak Adanaspor altyapı yönetimi bunu tercih etmiyor. Bu müsabakalar Adana’da amatör maçların oynanabileceği sahalarda oynansa ve gerçek ebatlı Osman Yereşen Tesisleri de akademi takımlarının antrenmanlarında kullanılabilse, daha doğru bir adım atılmış olacak fakat bu durumun es geçilmesi de büyük bir eksi olarak görünen bir diğer husus.
SON HAFTA OYNANAN ADANA DERBİLERİ
Geçtiğimiz günlerde akademi liginde oynanan Adana derbilerinde de U-16 ve U-17 takımları düzeyinde karşı karşıya gelindi. Kötü anlayış ve yönetim burada da bariz şekilde ortaya çıktı. Maçın oynanacağı stada kendi imkanlarıyla gelen Adanaspor altyapı sporcuları stadyumda toplandı(!) ve maç saatini beklemeye başladı. Bu tip maçları yıllarca yaşamış duayen antrenörlerin yönetimindeki Adanaspor altyapısı ne yazık ki sınıfta kaldı. Adana derbilerinin önemi hangi kategoride olursa olsun ciddiyet ve iş disiplini gerektirir. Fakat bunu düşünmekten imtina edercesine, sıradan bir amatör takım görünümünde sahaya çıkan sporcularımız gereken değerin kendilerine verilmediğini hissederek müsabakalara belki de zihnen mağlup başladı.
AKADEMİ LİGİ TAKIMLARIMIZ BAŞARISIZ
Gelişim Ligi U-19 TFF 1. Lig’de yer alan Adanaspor U-19 takımı kendi liginde geri bıraktığı 14 haftada 4 puan toplayabilirken 19 takımlı ligde son sırada yer alıyor. U-17 akademi liginde 6. grupta yer alan Adanaspor U-17 takımı ise geride kalan 13 haftada ne yazık ki 13’de sıfır çekti. U-16 akademi liginde 6. grupta yer alan Adanaspor U-16 takımı ise 13 haftada sadece 6 puan toplayabildi.
Başarısız sonuçların altında ekonomik sebeplere dayanan süreçlerin de olduğu gerçeği göz ardı edilemez elbette. Mücadele içerisinde yer alınan ligde başta kendi şehrimizin diğer takımı olmak üzere rakiplerin altyapılara transferler yaparak kadrolarını güçlendirdiği bir ortamda Adanaspor altyapısı ne yazık ki bonservis bedeli ödeyerek herhangi bir transfer hamlesi yapamıyor. Bu da arada önemli bir güç farkı yaratan bir detay olarak öne çıksa da yıllardan beri, “Adanaspor altyapısı önemli işler yapıyor ve kendi öz kaynağından önemli sporcular çıkartıyor” algısı da akademi ligine girilen ilk yılda yerle yeksan olmuş durumda.
A TAKIMA ÇIKAN ALTYAPI SPORCULARI
Yıllardır altyapıdan A takıma kazandırılan sporcu sayısı yadsınamaz bir gerçek. Bu sporcuların içerisinde önemli başarılar elde eden ve üst düzey oynayan altyapı menşeili sporcular oldu. Bayram Akgül döneminde özellikle 2012-2013 yıllarından sonra altyapı sporcularının A takım bünyesinde yer aldığı bilinen bir gerçek. Samican, Cem, Emre Uğur, İrfancan, Hayrullah, İbrahim, Özer gibi genç yetenekler profesyonel düzeyde Adanaspor’a hizmet etti ve etmeye devam edenler de var. İrfancan Süper Lig’de kendine yer bulurken diğer sporcular ise şu an alt liglerde futbol kariyerlerine devam ediyorlar. Fakat özellikle son yıllarda genel kapsamda altyapıdan A takıma çıkartılan sporcular ne yazık ki, ya yeterli kapasitede değil ya da TFF’nin koyduğu kurallar nedeniyle, “A takımda bulundurulması zorunlu altyapı oyuncuları” kontenjanıyla kendine A takımda yer buluyor.
A TAKIMA ÇIKANLAR MAAŞ ALIYOR MU?
Altyapıdan A takıma çıkartılan sporcuların neredeyse tamamının maaş kartlarının altyapı antrenörlerinde olduğu, yatırılan maaşlardan altyapıya harcamalar yapıldığı ve A takım sporcularına eksik maaşlar verildiği edinilen diğer bilgiler arasında. Bu konuda A takıma çıkartılan sporcular halen maddi ve manevi olarak altyapıya bağımlı olarak hayatlarına devam ediyor olmaları, kulübe içsel bir aidiyet duygusu besleme noktasında eksiklik yaratıyor. Duygusal olarak yaşanan bu olumsuzluklar, beraberinde sporcuların saha içi performanslarına da olumsuz etki yapıyor olma ihtimali de oldukça yüksek.
SONER GÜMÜŞ